Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlıklı bir beyin için ruh sağlığının önemli olduğunu söyledi. “Düşünüyorum o halde varım” Descartes’in 200-300 sene önce söylediği insanın rasyonel bir varlık olarak kabul edildiğini ve sadece aklıyla hareket ettiğinin sanıldığını bunun 90’lı yıllarda yaşanan devrimle bu anlayışın yıkıldığını ifade etti.
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 21.yüzyıla girdiğimizde artık beynin sadece duyu oranı olmadığı ve inanç organı olduğu ortaya çıktı. Artık insanlar bir şeye inandıklarında beyinleri aynı bilgisayarın enter tuşuna basarak bilgileri bilgisayara kaydettiği gibi beynimize kaydetmeye başlıyor. Bu insan beyninin çalışması açısından çok önem taşıyor. Artık günümüzde ruh sağlığı eşittir, beyin sağlığı diyebiliriz.
BEYİN VE RUH SAĞLIĞI BİRBİRİNE BAĞLI
“İnsanlar yeni bir konu üzerinde karar verme durumunda belirli bir süreç yaşanıyor. Karşımıza çıkan bir bilgiye uygun olup olmadığı veya bizim için geçerli olup olmadığını kısa bir sürede karar veriyoruz. Bu kararı beyin kaydettikten sonra yaklaşık 300 ml saniye sonra beyinde aksiyon potansiyeli başlıyor. O zaman demek ki bu kararları veren beynimizin üzerinde başka bir beyin var. Beynimizdeki sorunları ve soruları düzelttiğimiz müddetçe ruh sağlığımız buna orantılı olarak daha iyi oluyor.
SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN BUNLARI UYGULAMAYA ÇALIŞIN
Beynimizin ihtiyaç duyduğu vitaminler var. Bu vitaminler özellikle uzun ömürlü ağaçlarda yetişen incir, ceviz ve zeytin gibi besinlerin içinde vardır. Bunların tüketimi beyin sağlığımız için faydalı olurken dozunu da kaçırmamamız lazım. D vitamini bu konuda çok önemli. Güneşi bol olan bir ülkede yaşadığımız halde bir çok insanın D vitamin oranı düşük çıkıyor. Çünkü toplum olarak kapalı yerlerde yaşamayı seviyoruz. Bu da bizim D vitamin oranlarımızı düşürüyor. Aşırı kilo ayrıca beyin sağlığı için bir risktir. O yüzden aşırı kilodan kaçınmalıyız.