Akciğer kanseri dünyada ve Türkiye’de kanser nedeniyle görülen ölümlerin en yaygın nedeni.
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, akciğer kanserinin öncelikle nedeninin tütün kullanımı olduğunu söyledi. Kılınç, sigarayı bırakanların akciğer kanseri olma riskinin 20 dakikadan itibaren azalmaya başladığını, 15 yılda ise içmeyenlerle benzer oranlara ulaştığını söyledi.
Kılınç hastalığın belirtilerini şu sözlerle anlattı. “Akciğer hücrelerinin tahriş edici duman, buhar, gaz benzeri maddelere sürekli maruz kalmaları sonucu kontrolsüz üreme özelliği kazanmasıyla akciğerin bronşlarında ve/veya süngersi kısmında kötü huylu tümörler oluşur. Bu tümörler, erken dönemlerde yıllar boyunca belirgin bir şikâyete neden olmadan sinsi bir şekilde kalabilir. Hastalık ilerleyince en sık görülen şikayetler geçmeyen öksürük, kan tükürme, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybıdır.”
Kılınç, akciğer kanseri nedenleri olarak ilk başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin aktif ya da pasif kullanımının geldiğini vurgulayarak, sigara ve tütün mamulü kullananların akciğer kanseri olma riskinin, aynı yaş ve özelliklere sahip olan ve tütün mamulü kullanmayanlara oranla 30 kat daha fazla olduğunu kaydetti.
Yapılan çalışmaların, hastaların yüzde 90’ının tütün ürünlerini aktif ya da pasif olarak kullanmaları nedeniyle akciğer kanserine yakalandıklarını gösterdiğini ifade eden Kılınç, pasif içiciliğin, aktif sigara kullanımı kadar kişilerin akciğerlerine de zarar verebildiğini söyledi.
Kılıç, pasif içicilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin, hiç maruz kalmayanlara göre 4 kat daha fazla olduğunun bilindiğini ifade ederek, kömür dumanı ve endüstri kaynaklı hava kirliliğinin, kimyasallarla kirlenmiş suların ve gıdaların da akciğer kanserinin meydana gelmesine neden olduğunu bildirdi.